Mevsimi Geçerken / Kara Üzüm Peltesi

 

Kara Üzüm Peltesi / İlk Tadışta Aşk

 

Bırakın şarabını, şırasını, pestili ve daha nice ürünü… Kim sevmez kütür kütür, üstü buğulu yaş üzümü… Rahmetli babam hep çıtır çıtır çekirdekleriyle birlikte yememizi öğütlerdi. Küçükken bu fikirden hiç hoşlanmasak da şimdi artık yararını bildiğimiz için öyle yiyoruz ve çoktan alıştık bile.

 

Kara Üzüm Peltesi / İlk Tadışta Aşk

 

Daha korukken ekşisiyle ağzımıza tat veren üzüm hangi çeşidi olursa olsun olgunlaştıkça mükemmel bir meyveye dönüşüyor. Ve o mükemmel meyve, tatlılara bin lezzet katıyor.

Bu kara üzüm peltesi, Karadeniz Bölgesine özgü ‘pepeçura’ sanılmasın. Onun taklidi denebilir. Çünkü o mis kokulu kara üzümden yapılmadı, bir. İkincisi sadece mısır nişastası kullanıldı, mısır unu değil.

 

Kara Üzüm Peltesi / İlk Tadışta Aşk

Ama oldu mu, oldu. Hem de çok leziz oldu. E, malzeme üzüm olur da ürün kötü olur mu?

 

KARA ÜZÜM PELTESİKara Üzüm Peltesi / İlk Tadışta Aşk

1 kg. kara üzüm

1 su bardağı şeker

2 su bardağı su

4 yemek kaşığı mısır nişastası

 

Üzümlerin çekirdeklerini çıkarın. Saplarından temizleyin ve yıkayıp 1,5 su bardağı su ve 1 su bardağı şeker ile ocağa koyun. İyice pişirin. Ocaktan alın soğuma bırakın.

Soğuyan üzümleri eze eze tel süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz üzüm suyunu tencereye alın. Nişastayı yarım bardak su ile ezip ekleyin. Pelteleşinceye kadar pişirin.

Ağzınız hep tatlı olsun… Afiyetle,

Reklamlar