Evde yapılmazdı. Evde yapılanlar muhallebi idi, sütlaçtı. Bazen muhallebiye kakao eklenirdi. Supangle, pastanede yenirdi. Yeşil Köşe’de… Şimdi yerinde yeller esen, banka olan köşe. İçeri adım attığınızda mis gibi vanilya, çikolata, pasta kokusu karışırdı soluğunuza… Çoğu sohbet, alış veriş sonrası dinlenme… Bir iki ağız tatlandırma ve aşıkların buluşma köşesi… Sanıyorum yeşil bitkiler vardı. O zamanın meşhurları; kauçuk, devetabanı… Bir de sürekli cıvcıvlayan muhabbet kuşları… Babamla giderdik bazen de… O keşkül yerdi, ben supangle… Hatta supangle değil, sup. Sup denirdi, kısaca…
Sonraları bu sevdiğimiz tadın evde de yapılabileceğini öğrendik. Bir arkadaşımın yengesi bize bir tarif verdi. Hep tam not alan, işte bu, dedirten tarif…
Ben yıllardır bu tarife göre yaparım. Reçeteye bağlı kalınca tam sonuç alınıyor. Ancak sütün, vanilyanın ve özellikle kakaonun kalitesi çok önemli olduğu unutulmasın…
SUPANGLE
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı şeker
3 kaşık kakao
1+ 1/2 kaşık un
1 yumurta sarısı
Vanilya
1 tatlı kaşığı tereyağ
Şekerle kaynattığınız süte kakao ve un ve yumurta sarısı karışımını ekleyin. Ağır ateşte koyulaşınca vanilyayı, ocaktan indirdikten sonra da tereyağını ekleyin ve biraz çırpın.
Ağzınız hep tatlı olsun… Afiyetle,