Ballı Kaymaklı / Baba Tatlısı – Rum Baba

 

11275767_979313472087993_1768306059_n

 

Önce peşinen belirteyim, kimse üstüne alınmasın… Bu babanın bizim dilimizdeki ‘baba’ kelimesi ve onun mecazi anlamlarıyla hiçbir ilgisi yok… Bu tatlının adı ‘Babka’ dan geliyormuş ki, o da Slav dillerinde ‘büyükanne’ demekmiş…

Bu değişik şekillerde yapılan tatlı, biz de daha çok hazır alınır, evde şerbetlenir. Ama evde yapmak da çok kolay… Deneyin hak vereceksiniz 🙂

 

RUM BABA11289945_979313475421326_317096976_n

25 gr. yaş maya

Yarım bardak ılık süt

3 yemek kaşığı şeker

3 yumurta

125 gr. tereyağ

Bir çimdik tuz

2+1/2 su bardağı un

Şurup/

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Yarım su bardağı rom veya likör

 

Mayayı ufalayın, iki tatlı kaşığı şeker ve ılık sütle ezin, kabarsın. Yumurtaları bir çimdik tuzla şöyle bir karıştırın. Sonra una ekleyin ve çırpıcıda çevirin. Sonra kabaran mayayı ekleyin. Biraz çevirin. Kalan şekerle yağı ezip karışıma katın, çevirin.

Karışımı yağladığınız bir kaba alın, üstünü örtün. Bir, bir buçuk saat kadar bekletin kabarsın. Sonra yağladığınız kaplara yarısı dolacak şekilde boşaltın. 15 dakika kadar da kaplarda bekletin.

200 derecede 20 dakika pişirin. Sonra ısıyı azaltın 180 derecede 10 dakika daha dursun. Nar gibi kızarsın.

Soğuyan babaları iğne ile delin.  Şuruba atıp bir süre çevirin ve alın.

Kaymakla, kremayla servis edin.

Afiyetle,

 

 

Reklamlar