İyi Kandiller / Kandil Simidi

Kandil Simidi

Bugün kandilmiş… Her ne kadar din adamları, ilahiyatçılar, ‘kandil’ diye bir şey yoktur, deseler de adettir, gelenektir kutlanır. Kandil bahanesiyle insanların birbirini araması, hatırını sorması çok iyi bir şeydir… Bir de nefis paylaşımları, ikramları vardır ki, tam anlamıyla şahanedir…

Rahmetli annem, çocukluğunda Bolu’da, henüz elektrik yokken, kandil geceleri herkesin camlarının önüne kandiller dizdiğini, sokağın ışıl ışıl olduğunu anlatırdı. Ne güzel kutlama, ne hoş! Noel ışıkları gibi pırıl pırıl… Şimdi kandillerde kapımızı, camımızı ışıklandıracak olsak bazıları garipser; dinimizce caiz değildir, diyerek kınayanlar çıkar hatta özentidir, günahtır diye işi daha bile ileri götürenler olur… Neyse geçelim…

Kandil Simidi

Kandillerde çok güzel kokar bahçeler, sokaklar… Kızarmış hamur, kavrulmuş kuru yemiş, un, irmik; mahlep, sakız, çörek otu kokuları hep birbirine karışır. Ben de bu fırsatı hiç kaçırmam. Bu kandil de, ilk kez, ‘mayalı’, mahlepli simit yaptım. Sorarsanız ben, mayasız olanı tercih ederim ama bu da çok güzel oldu… Mis gibi… Deneyin, derim 🙂

 

KANDİL SİMİDİKandil Simidi

10 gram katı maya

1 yumurta

4 su bardağı un

1 paket margarin

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı mahlep11129779_967234336629240_799371336_n

Su

Üstü için,

1 yumurta akı

Yarım su bardağı su

Bir çimdik tuz ve şeker

 

Mayayı ılık suda eritin. Unun içine diğer bütün malzeme ile birlikte katın, yoğurun. 10- 15 dakika bekletin. Sonra hamuru ikiye ayırın ve parçaları rulo yapın. İki parmak genişliğinde keserek halkalar oluşturun. Halkaları önce su, şeker ve tuzla çırptığınız karışıma sonra susama batırıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin… 180 derecede, kızarana kadar pişirin.

Tekrar, ‘İyi Kandiller’…

Afiyetle,

 

Reklamlar