Kayıp Zamanın İzinde / Madlen Kekler

Madlenler

Bazen bir tat, bir koku bize birden geçmişi hatırlatıverir. Mesela, daha önce paylaştığım ‘anne kurabiyesi’ ( http://wp.me/p5osrL-bx ) büyük çoğunluk için böyle bir tat… Madlen kek de bazıları için öyle. Edebiyat okurları bileceklerdir, Fransız yazar Marcel Proust’un şahane eseri Kayıp Zamanın İzinde’de ıhlamura batırılan madlen, kaybolan zamanın yakalanması sürecini başlatır; anıları canlandırır… Belleği deşer, bilinci akıtır.

Madlen. Bu minik ünlü Fransız keklerinin tarihi epey eskiye gidiyor. 1700’lü yıllarda yapılmaya başlanmış. Bazı kaynaklara göre- kesin değil – Fransa Kralı XV. Louis, Polonya Kralı’nın-aynı zamanda kayınpederi imiş- aşçısı Madeleine Paulmier’e ithafen bu adı vermiş, bu keklere. Çok güzel bir adı var, kesin… Ama tadı da öyle…

Madlenler

Yeni yapıldığında yumuşacık- süngerimsi- olan bu keklerin karakteristiği deniz kabuğu şeklin deki kalıplarda yapılmaları… Çayla çok iyi gidiyor. Fırından çıkınca çabucacık afiyetle yeniveriyor. Olur da bir gün sonra kalırsa, Proustvari batırmalık olarak tadını çıkarabilirsiniz…

Madlenler

Yapımı, bazı kurallara dikkat edilirse, kolay… Arkasında oluşan kamburu en aza indirmek için hamuru ve kalıbı 1-2 saat buzdolabında bekletmek gerekiyor.

MADLEN KEKMadlenler

100 gram tereyağ

3 yumurta

1 su bardağı un

1/2 çay kaşığı kabartma tozu

1/2 su bardağı şeker

2 yemek kaşığı esmer şeker

Bir fiske tuz

Limon kabuğu rendesi

Yağı eritin, soğusun. Yumurtaları şekerle çırparak beyazlatın. Unu, kabartma tozunu, tuzu karıştırın. Yumurtanın içine ılınan yağı dökün ve karıştırın. Esmer şekeri ve limon rendesini ekleyin. Sonra azar azar un karışımı koyun. Kaşıkla tek yönlü karıştırarak yedirin. Buz dolabına kaldırın. Aynı şekilde kalıbı yağlayın, unlayın ve buzdolabına kaldırın. Soğusunlar. Bir iki saat sonra çıkardığınız  harcı kalıplara kaşıkla dökün. Isıtılmış 180 derece fırında, 12-15 dakika pişirin.

64217

Çıkarınca, ılık ılıkken çay ve Proust’un Kayıp Zamanın İzinde– ilk kitap- Swann’ların Tarafı eşliğinde tadını çıkarın.

Afiyetle,

 

Reklamlar