Eskimeyen Lezzet / Keşkül

11158057_967234493295891_693791400_n

Çocukken hiç sevmediğiniz, yüzüne bile bakmadığınız tatlar vardır ya, sonradan seversiniz hatta bazılarını çok seversiniz; işte keşkül benim için öyle bir tatlı… Ne derseniz deyin, ta Osmanlı’dan bugüne gelmiş, kendini sevdirmiş, kabul ettirmiş…

Keşkül, Hindistan cevizi kabuğundan olan kabın adıymış aslında. Henüz paranın saltanatını tam süremediği, parayla alacak mal bulunmadığından olsa gerek, yoksullara aynî yardım yapıldığı zamanlarda, Osmanlı’da, Mevlevi kültüründe el açmak  ve yardım istemek yasak ve ayıp olduğundan, dervişler bu kaplarla dolaşır, topladıkları yiyecekleri fakirlere dağıtırlarmış… Besleyici ve doyurucu bu tatlıya, aynı zamanda imarethanelerde fakirlere dağıtıldığından, konulduğu kaptan alarak adını, ‘keşkül-ü fukara’ denmiş.

11120575_967234456629228_1624552648_n

O zamanlar keşkülün yapılması şimdiki gibi kolay değilmiş… Herhalde pirinç unu olmadığından, sübye hazırlamak için pirinci ıslatmak ve döverek macun kıvamına getirmek gerekiyormuş… Hep pastanelerde, muhallebicilerde yerken, yıllar önce, evde yapmak için ‘keşkül’ tarifi aradığımda Tuğrul Şavkay’ın tarifi ile karşılaşmış, vazgeçmiştim. O da sübye hazırlanarak yapılan tarifi vermişti… Ama daha sonra verdiği reçetelerde sübye yerine pirinç unu kullanmış… Tam yerini tutuyor mu bilmiyorum-sanıyorum tutmuyor ama- bu keşkül, o tarife göre hazırlandı…

(İtiraf: Aklımın bir köşesinde sübye hazırlayarak keşkül yapmak, yapana kadar hep duracak :))

 

KEŞKÜL11169078_967234459962561_840690324_n

1 litre süt

1 bardak su

1 su bardağı çiğ badem

3 çorba kaşığı tepeleme pirinç unu

3 çorba kaşığı tepeleme Hindistan cevizi tozu

3/4 su bardağı şeker

 

Bademleri beyazlatın ve robotta incecik çekin. Süte suyu karıştırın, ocağa koyun. Çektiğiniz bademleri bu sütten alarak ıslatın. O arada pirinç ununu suyla ezin, sulandırın. Süt ısınınca sütlü bademleri katın. Yavaş yavaş aynı yöne karıştırın. Pirinç ununu ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Kaynayınca altını kısın. Yoğunlaşmaya başlayınca şekeri ve Hindistan cevizini ekleyin. Karıştırarak kıvam almasını bekleyin. Kıvama gelince kapatıp, kaselere boşaltın.

Afiyetle,

Reklamlar