İrmik Çeşitlemeleri / Kuru Meyveli İrmik Helvası

533184_438083389544340_1209312562_n

Çocukluğumda en çok sevdiğim şey kandillerde komşulara lokma ve helva dağıtmaktı. Annem hazırlayınca seslenir, oyun bile oynuyorsam hemen bırakır, kapı kapı dağıtırdım zevkle. Komşular da boşalan kaplara kendi yaptıklarından koyarlardı. Değişik ellerden çıkmış çeşit çeşit helvalar, lokmalar dolardı ev… Hava mis gibi kavrulmuş helva, kızarmış hamur kokardı… Şimdi o eski insanlar, eski kandiller yok… O yüzden artık kandil mandil beklemeden ne zaman aklıma eserse helva yapıyorum. Hep annemi, eski günleri, eski kandilleri hatırlayarak…

İrmik helvası yemeyen yoktur sanırım. Bildiğim kadarıyla herkes de seviyor ama yapmaya gelince biraz çekingen davranıyor. Oysa yapması en kolay helva bu bence. Sadece ölçülere uymak yetiyor. Deneyin hemen, hak vereceksiniz bana…

601436_438082656211080_1485632743_n

 

KURU MEYVELİ İRMİK HELVASI

1 su bardağı irmik

1 su bardağı toz şeker

2  su bardağı su (dilerseniz 1 ölçüsü su yerine süt olabilir)

35-40  gram kadar tereyağ + yarım kahve fincanı sıvı yağ

Çeşitli kuru meyveler ve kuru yemişler (fındık, badem, çam fıstığı, Şam fıstığı, kuru kayısı, kuru erik, kuru üzüm…)

Önce şeker ve su ile şerbeti hazırlayın, kenarda dursun. Sonra irmiği yağda, kalın altlı bir tencerede ağır ateşte ve sürekli karıştırarak altın rengi oluncaya kadar kavurun. Eğer içine fındık, badem veya çam fıstığı ve bunlar gibi kuru yemişler koyacaksanız; onlarla birlikte kavurun. Altını kapatmadan şerbeti irmiğin üstüne boşaltın. Etrafa ve yüzünüze sıçrar, dikkat edin.  Yine sürekli karıştırarak irmiğin şerbeti çekmesini sağlayın. Çok katılaşmadan, ocağı kapatın. Hazırladığınız kuru meyveleri içine boşaltın. Karıştırın ve demlenmeye bırakın. Ilıkken servis edin… Tadına doyamayacaksınız!

Afiyetle,

562538_438083212877691_1518333800_n

Reklamlar