Etli Yahnisi De Olur Ayvanın, Kaymaklı Tatlısı Da… / Ayva Tatlısı

 

10961994_930081010344573_219578335_n

Rahmetli babaannemin etli ayva yemeği yaptığını söylerdi, annem… Ben yemedim, yediysem de hiç hatırlamıyorum… Hiç de merak etmedim. Annem ayvayı meyve olarak kullanıp, reçelini, marmeladını ve kompostosunu yapardı… Etlisi için bir şey diyemem ama, herkes bilir, tatlısına diyecek yoktur…

Ayva garip bir meyve… Onda ne elmanın baştan çıkarıcılığı, ne incirin şehveti, narın cüretkarlığı, ne şeftalinin davetkarlığı ne de muzun seksapeli var. Sanki kendini bütün diğer meyvelerden soyutlamış gibi; biraz buruk, küskün, biraz ‘başka’, ‘öteki’ … Baharda bütün meyveler deli deli açarken o nedense bekler. Neredeyse yaz geldi derken, bir bakmışsın çiçek içinde, açmış… O yüzden şarkılara konu olur. Ayva çiçek açmış yaz mı gelecek/ Gönül bu sevdadan vaz mı geçeçek? Şarkıdaki gibi gönlü sevdadan vazgeçmiş gibidir zaten. Olgunlaştıkça sararır, solar…

O yüzden onu biraz şımartmak gerektir.. Önce şekerle, balla; üstünde de mis gibi kaymakla… Azıcık yüz verin, bakın; hiç üzmez, hemen karşılık verir… Birazcık şekerle nar gibi kızarır, incir gibi ballanır… Ağzınıza layık kıvam alır; gözünüz ondan başkasını görmez.

10997064_931063193579688_1049357866_n

Hadi öyleyse, başlayalım! Ayvaları soyup, enine ikiye bölün… Çekirdek yatağını ve çekirdeklerini çıkartmayin… Bu sayede hem rengi kızaracak hem de suyu pelteleşecektir. Yayvan bir tencereye yarım bardak şeker koyup karamelleştirin… Sonra yarım ayvaları dizin; üstüne şekerin kalanını dökün… Kenarından bir bardak su ekleyip orta ateşte pişirin. Piştikten sonra  çekirdekleri ve yuvalarını çıkarabilirsiniz… Soğuyunca dibindeki jöleyi ayvaların üstüne koyup, kaymakla servis edin. Da da da da dammm!

Afiyetle,

10962058_931063036913037_1710458015_n

 

AYVA TATLISI

3 büyük ayva

2,5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

Reklamlar