Yedi Kapının Tatlısı / Aşure

 

10947857_926350217384319_614009231_n

Aşure, kutsal metinlerde, efsanelerde adı geçen, belki de dünyanın en eski tatlısı… Yapımında kullanılan malzemeler toplumlara, dinlere, kültürlere göre değişe değişe zamanımıza kadar gelmiş, mutfaklarımıza girmiş… İyi ki de gelmiş! Evlerde genellikle yılda bir- Muharrem ayında- yapılıp, birlikteliğin, paylaşımın, dostluğun simgesi olmuş… Asurlular aşureyi yedi malzemeden yaparmış, tufanın 10. gününde gemide kalanlarla ilk kez yapan Hazreti Nuh neler kullandı, kaç türlü şey koydu içine bilmiyoruz ama aşurenin olmazsa olmazı buğday, nohut, fasulye…

Yapılışı, yenilişi hafif törensel. Hemen bugün yapıp, yiyelim olmuyor… Buğdayı ıslatıp bir gece bekletin. Ertesi gün suyunu süzün, yeniden su koyup bir iki taşım kaynatın. Buğdaylar açılsın. Kaynattığınız suyun içinde bir gece daha bekletin. Anneciğim bu bekletmeye ‘buğdayı gelin etmek’ derdi. Çünkü ertesi gün üzeri duvak gibi bembeyaz olacaktır. Artık bu suyu dökmeyin. Bu aşurenin suyu olacak. Biraz daha su ekleyin. Soğuyunca kıvamı ağırlaşacağı için çok koyu yapmayın ve altındaki ateş hiçbir zaman harlı olmasın, dikkat edin. Kaynar gibi olunca ilkin daha önceden haşladığınız fasulye ve nohutu sonra kuru üzümü ekleyin. Başında durmak gerekecek çünkü karıştırmazsanız buğday dibe yapışır. Dibinden dibinden usul usul karıştırın. Diğer malzemeler, kuru fasulye ve nohut, daha önceden piştiği için kuru üzümler yüzeye çıkmaya başladığında aşure olmaya yakın demektir. Artık şekerini koyabilirsiniz. Şeker erisin bir beş, on dakika daha kaynadığında tamamdır.

10962129_927285680624106_1937386962_n

İçine pirinç, incir, kayısı konulabilir. Rengi koyu aşure pek kabul görmediği için incirin aşurenin rengini koyulaştıracağını unutmayın. Her ne kadar en az yedi malzemeden yapılması gerektiği söylense de içine koymasanız bile soğuduktan sonra üstüne koyduklarınızı buna dahil ederseniz içiniz rahat eder…. Nar taneleri, kuş üzümü, ceviz, fındık, Antep fıstığı, kuru incir, kuru kayısı, dut kurusu, tarçın, susam… Nasıl severseniz… Artık yedi kapıya dağıtabilirsiniz.

 

AŞURE559681_514593745226637_2004968618_n

 

1,5 bardak buğday

1/2 bardak nohut

1/2 bardak kuru fasulye

1/2 bardak kuru üzüm

Şeker

 

(Kullanılan malzeme miktarları -özellikle, şeker- ağız tadına, keyfe göre değişebilir. Kimi tatlı sever, kimi içinde malzemesi çok… Keyfinize göre kullanın)

Afiyetle,

Reklamlar