Kabağın Halleri / Kabak Kompostosu

 

10945534_919348401417834_2309358686677356710_n10933711_919347604751247_8893481592342081001_n

Kabağın çeşit çeşit hali var… Bazıları için bir tas çorba, bazıları için pirinçli sıcak bir tabak yemek ama çoğumuz için tabii ki tatlı… Kabağı en çok tatlı halinde seviyoruz… Evet, en güzel hali bu… İster böreğin, gözlemenin içinde şekerle ezilmiş olsun ; ister ballı ballı üstünde cevizliyle tatlısı ya da muhallebisi veya cheese keki, tartı hatta kompostosu… Hepsi çok hoş tatlar veriyor… Kabak tadı verdi, deyimini yalanlarcasına…

Bunu sadece bu kompostoyu yedikten sonra bile anlayabilirsiniz… Bir kase yetmeyecektir. Kuru üzümlü, cevizli ya da bademli… Nefis!

Kabağı alırken sert olanını seçin. Lezzetli olur, dağılmaz, su tadı vermez. Yerken hafif boğaza takılacak, derdi, annem. Yakasında iğne taşır, kabak alacağı zaman pazardan batıra batıra seçerdi. Ben iğne taşımıyorum ama, alışkanlık işte, çaktırmadan tırnakla yokluyorum. Adapazarı’nda yetişen kabaklar, toprağıyla ilgili olsa gerek, yumuşak olur. Benim tavsiyem Düzce’de yetişen kabakları tercih etmenizdir. Gerisi zaten çok kolay.

10906221_919348411417833_508845644257229479_n10520601_919347611417913_3462139327371004802_n

Ben kompostoları genellikle el, göz kararı yaparım. Bu kompostonun tarifi için de verebileceğim bir ölçü yok. Ölçü sizin ağzınızın tadı, damağınızın keyfine kalmış… Soyup kaşığa gelecek gibi doğradığınız kabakların hemen bir parmak üstüne çıkacak kadar su ve ağız tadınıza göre şeker ekliyorsunuz, bütün kompostolar gibi…. Yine arzunuz ölçüsünde kuru üzüm… Kabağın çabuk piştiğini bilirsiniz… Ocağın yakınlarında olun, sık sık yoklayın, dağılmasınlar… Üzümler suyun üstüne çıktığında olmuş demektir.

İyice soğutun, buz gibi. Bolca iri dövülmüş ceviz veya kavrulmuş badem serperek servis edin. Özellikle evde kesme makarna ile çok iyi gider…. Demişti, dersiniz: Çok sevecek; çok sevileceksiniz!

Afiyetle,

10933754_919348404751167_2352789876614161761_n

Reklamlar